جلد 15، شماره 1 - ( بهار 1400 1400 )                   جلد 15 شماره 1 صفحات 94-67 | برگشت به فهرست نسخه ها

Darbor M, Shakeri H. Experimental Study of the Effects of Sample Geometry on Hydraulic Fracturing Under Triaxial Stresses. Journal of Engineering Geology 2021; 15 (1) :67-94
داربر محمد، شاکری هادی. مطالعۀ آزمایشگاهی تأثیر شکل نمونه بر شکست هیدرولیکی، تحت شرایط تنش سه محوره. نشریه زمین شناسی مهندسی. 1400; 15 (1) :67-94

1- دانشگاه صنعتی سهند تبریز، دانشکدۀ مهندسی معدن
2- دانشگاه صنعتی سهند تبریز، دانشکدۀ مهندسی معدن ، shakeri@sut.ac.ir
شکست هیدرولیکی، یکی از مهم‌ترین روش‌های تحریک مصنوعی در سازندهایی با نفوذپذیری کم است. پارامترهای مختلفی مانند رژیم تنش­ها، مقاومت کششی سنگ، مدول الاستیسیته، شدت جریان تزریق، نوع سیال شکست، ویسکوزیته سیال، فشار منفذی، مشبک‌کاری و تنش تفاضلی بر عملیات شکست هیدرولیکی تأثیر می گذارند. در بررسی‌های آزمایشگاهی، رژیم تنش‌ها و هندسه نمونه، از جمله عوامل مهم مؤثر بر شکست هیدرولیکی هستند. در این مقاله، پارامترهای مختلف عملیات شکست هیدرولیکی در 39 نمونه مکعبی سیمانی و 60 نمونه استوانه‌ای سیمانی تحت تنش‌های قائم و جانبی مختلف بررسی شده است. نتایج بررسی‌های آزمایشگاهی نشان داد، در هر دو نوع هندسه بررسی شده، تحت تنش تک‌محوره، با افزایش تنش قائم، ابتدا میانگین فشار شکست، افزایش و سپس کاهش می‌یابد. هم‌چنین، در نمونه استوانه‌ای تحت تنش سه‌محوره، با افزایش تنش قائم، ابتدا میانگین فشار شکست افزایش یافته و سپس کاهش می‌یابد و در تنش‌های جانبی بالاتر، روند نزولی میانگین فشار شکست سریع تر رخ می‌دهد.

موضوع مقاله: ژئوتکنیک (مکانیک خاک و سنگ)
دریافت: 1399/1/16 | پذیرش: 1399/6/10 | انتشار: 1400/3/10