جلد 12، شماره 3 - ( جلد 12 شمارۀ 3، پاییز 1397 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 428-409 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bahadori H, farzalizadeh R. Effect of tire Powders on Dynamic Behavior and Liquefaction Resistance of Saturated Sands. Journal of Engineering Geology 2018; 12 (3) :409-428
بهادری هادی، فرضعلی زاده روح اله. تاثیر پودر لاستیک بر رفتار دینامیکی و مقاومت روانگرایی ماسه های اشباع. نشریه زمین شناسی مهندسی. 1397; 12 (3) :409-428

1- دانشگاه ارومیه، دانشکدۀ فنی و مهندسی، گروه عمران ، h.bahadori@urmia.ac.ir
2- دانشگاه ارومیه، دانشکدۀ فنی و مهندسی، گروه عمران

عامل اصلی خسارت‌های وارده بر اثر زلزله به سازه­هایی که روی خاک­های ماسه­ای اشباع واقع شده­اند، پدیدۀ روان‌گرایی است. مسلح‌سازی خاک تکنیکی مؤثر در افزایش مقاومت و پایداری سازه­ها است. در این مقاله تأثیر افزودن پودر لاستیک به خاک ماسه­ای اشباع بررسی می‌شود. برای این منظور یک سری تست­های مدل میز لرزه 1-g ماسه مخلوط با درصد­های مختلف پودر لاستیک انجام شد. استفاده از پودر لاستیک در مسلح­سازی خاک­ها کاربرد گسترده­ای دارد. ماسه فیروزکوه شمارۀ 161 و پودر لاستیک برای مخلوط قسمت مسلح و ماسه خالی برای قسمت غیرمسلح استفاده شده است. این تحقیق با چهار نسبت اختلاط (%20 و %15 ،%10 ،%5 TC=) انجام شد. نتایج نشان می­دهد که دامنه شتاب پایه از عمق به سطح خاک افزایش می­یابد. فشار آب حفره­ای یکی از پارامترهای اساسی در تحلیل رفتار لرزه­ای ماسه اشباع است. روان‌گرایی سبب کاهش مقاومت و سختی خاک در اثر افزایش فشار آب حفره­ای می­شود. افزایش درصد پودر لاستیک سبب کاهش چشم‌گیر اضافه فشار آب حفره­ای می­‌شود. نتایج حاکی از آن است که با افزایش درصد پودر لاستیک، نسبت میرایی میانگین افزایش می­یابد و هم‌چنین با افزایش درصد پودر لاستیک بیشینه مدول برشی خاک افزایش می­یابد. مسلح­سازی با پودر لاستیک تغییر شکل­های ناشی از روان‌گرایی را کاهش می­دهد.

دریافت: 1395/3/25 | پذیرش: 1395/11/11 | انتشار: 1397/5/22