جلد 18، شماره 1 - ( بهار 1403 )                   جلد 18 شماره 1 صفحات 108-89 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ahmadi A, Zebarjad M, Mirzavand G. Influence of well physical parameters on the cone of depression in the zone of influence of water wells in unconfined alluvial aquifers. Journal of Engineering Geology 2024; 18 (1) :89-108
احمدی امین، زبرجد مریم، میرزاوند غلامرضا. تأثیر پارامترهای فیزیکی چاه بر مخروط افت در حریم تأثیر چاه‌های آب در آبخوان‌های آزاد آبرفتی. نشریه زمین شناسی مهندسی. 1403; 18 (1) :89-108

1- گروه مهندسی عمران، واحد دزفول، دانشگاه آزاد اسلامی، دزفول، ایران ، aminahmadi349@gmail.com
2- گروه فیزیک، واحد دزفول، دانشگاه آزاد اسلامی، دزفول، ایران
3- گروه مهندسی عمران، واحد دزفول، دانشگاه آزاد اسلامی، دزفول، ایران
حریم تأثیر منطقه‌ای است که برداشت آب از چاه باعث کاهش تراز در آن می‌­شود. مخروط افت یک شکل مخروطی از سطح آب در حریم تأثیر است و شناخت اثر عوامل مؤثر بر آن ضروری است. در مطالعات گذشته عمدتاً آبخوان­‌هایی با سطح آب افقی بررسی شده و کمتر شرایط واقعی‌­تر بررسی شده است. هدف از این پژوهش مطالعه­‌ی دقیق‌تر اثر پارامترهای فیزیکی چاه بر مخروط افت در یکی از آبخوان­‌های آزاد با سطح آب شیبدار است. در آبخوان مذکور یک چاه با دبی معمولی با استفاده از برنامه مادفلو شبیه­‌سازی شده و اثر پارامترهای هدف، مطالعه شده است. نتایج نشان داد که: مخروط افت تا پمپاژهای طولانی و فواصل نسبتاً دور متقارن است؛ حریم تأثیر نهایتاً به کل آبخوان سرایت کرده و در فاصله‌­های دور نیز افتِ قابل توجه ایجاد می­‌شود؛ بخش قابل توجهی از افتِ چاه در لحظات اولیه‌­ی خاموشی پمپ جبران شده اما در فواصل دور، تا مدت‌ها همچنان بر افت افزوده می‌­شود؛ بر روی مخروط افت، نقطه عطفی قابل استخراج است که معرف حداقل افتی است که پس از خاموشی پمپ افزایش نمی‌­یابد و می‌­تواند به عنوان یک مقدار منحصربه­‌فرد معرفی شود؛ با افزایش چند برابری دبی، عمق مخروط چند برابر می‌­شود اما وسعت مخروط با نسبت اندکی افزایش می‌­یابد؛ در روشن و خاموش شدن­‌های متوالی شکل کلی مخروط تابع مقدار دبی اسمی چاه نبوده و عمدتاً تابع دبی متوسط برداشت از آبخوان است؛ نفوذ نسبی فقط در نزدیکی چاه باعث افزایش عمق مخروط شده و در فواصل دور تأثیر قابل توجهی بر شکل آن ندارد.
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: هیدروژئولوژی (آب های زیرزمینی)
دریافت: 1403/1/2 | پذیرش: 1403/3/21 | انتشار: 1403/3/31