جلد 12، شماره 3 - ( جلد 12 شمارۀ 3، پاییز 1397 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 486-467 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sabermahani M, Ghalehnovi V, Elahi H, Atashband S. Jet-Grouting Columns Performance of Foundation Improvement- A case study. Journal of Engineering Geology 2018; 12 (3) :467-486
صابرماهانی محسن، قلعه نوی ولی اله، الهی حمیدرضا، آتش بند شهام. بررسی موردی عملکرد ستون‌های جت‌گروتینک در بهسازی بستر پی گسترده . نشریه زمین شناسی مهندسی. 1397; 12 (3) :467-486

1- دانشگاه علم و صنعت ایران ، msabermahani@iust.ac.ir
2- دانشگاه علم و صنعت ایران
3- دانشگاه علم و فرهنگ
4- دانشگاه آزاد اسلامی اراک

جت‏گروتینگ یکی از روش‏های بهسازی بستر و پایدارسازی شیب‏ها است که به‌کمک آن می‏توان ظرفیت باربری قائم یا جانبی زمین موردنظر را از طریق تزریق دوغاب سیمان تحت ‌فشار افزایش داد. در این تحقیق، بهسازی خاک با المان‏های جت‏گروت در یکی از شهرهای ساحلی شمال ایران بررسی می‌شود. نتایج تزریق دوغاب سیمان به‌روش تک‌سیالی به‌همراه شرایط ژئوتکنیکی خاک محل ارائه می‌شود. قطر ستون‏های جت‏گروت، مقاومت تک‌محوری مغزه‏های گرفته‌شده و درصد بازیابی مغزه‏ها به‌عنوان مهم‌ترین پارامترهای ارزیابی عملکرد بهسازی در معیارهای موجود، استفاده شده و بر اساس نتایج آن، طرح اولیه اصلاح و اجرا شده است. هم‌چنین مشاهده شد که در صورت تأمین فشار تزریق 450 بار در ماسه سیلتی اشباع و غیراشباع با اعداد SPT متوسط به‌ترتیب 13 و 20، با سرعت بالا آمدن راد 5/0 سانتی‌متر برثانیه و چگالی دوغاب gr/cm3 1600، به‌ترتیب ستون‏هایی با قطر cm 80 و cm 100 به‌دست می‏آید که مغزه‏های استخراجی از ستون‏های اجراشده در ماسه سیلتی اشباع دارای مقاومت تک‏محوری kg/cm2 40 است. با توجه به زمان اجرای کوتاه نسبت به حجم عملیات بهسازی، روش جت‏گروتینگ روشی مناسب و اقتصادی در زمین‏های ماسه‏ای اشباع و غیراشباع برای تأمین ظرفیت باربری موردنیاز است و معیار نرخ بهسازی در ارزیابی مقاومت تک‌محوری مغزه‏های استخراجی از خاک بهسازی شده و تصحیح ظرفیت باربری ستون‏های جت‏گروت کارایی مناسبی از خود نشان داده است.

متن کامل [PDF 1103 kb]   (2083 دریافت)
نوع مطالعه: مطالعه موردی | موضوع مقاله: ژئوتکنیک (مکانیک خاک و سنگ)
دریافت: 1395/2/25 | پذیرش: 1395/11/20 | انتشار: 1397/5/22