جلد 10، شماره 4 - ( جلد 10 شماره 4 زمستان 1395 1395 )                   جلد 10 شماره 4 صفحات 3766-3749 | برگشت به فهرست نسخه ها

Fereidooni D. The Introduce of Various Pseudokarst Features in Alvand Granitic Rocks, Hamedan, west of Iran. Journal of Engineering Geology 2017; 10 (4) :3749-3766
خانلریدانشگاه بوعلی سینا، دانش غلامرضا، فریدونی داود. معرفی اشکال مختلف کارست کاذب در گرانیت های الوند، همدان، غرب ایران. نشریه زمین شناسی مهندسی. 1395; 10 (4) :3749-3766

1- همدان روبروی پارک مردم، دانشگاه بوعلی سینا، دانشکده علوم، گروه زمین شناسی ، khanlari_reza@yahoo.com
2- دانشگاه دامغان، دانشکده علوم‌زمین، دامغان، ایران

این پژوهش به بررسی و توصیف اشکال مختلف کارست کاذب موجود در تودۀ باتولیتی الوند در استان همدان و در غرب ایران، می­پردازد. در متون علمی، پدیده­های کارستی شامل انواع ویژه­ای از اشکال انحلالی سطحی و زیرسطحی در مناطق یا پهنه­های مختلف معرفی شده­اند. در حالی کارست کاذب اشاره به پدیده­ها و لندفرم­های غیرانحلالی سطحی یا زیرسطحی دارد که در مناطق مختلف نظیر شیب‌ها، خطوط سواحل، مناطق سنگی خردشده، گدازه­ها و مناطق یخ‌بندان دائم تشکیل می­شوند. در این پژوهش، با انجام عملیاتی صحرایی گسترده، مهم‌ترین انواع اشکال کارست کاذب در باتولیت گرانیتی الوند تشخیص و طبقه­بندی شده­اند. نتایج به‌دست آمده، وجود دامنۀ وسیعی از پدیده­های کارست کاذب در داخل توده­های گرانیتی الوند را نشان می­دهند. این پدید­ها در اثر فرآیند­های هوازدگی و فرسایش تشکیل شده­اند و برخی از حفرات کارست کاذب نیز در اثر حرکت بلوک­های سنگی در شیب­های سنگی ایجاد شده­اند. برخی از مهم‌ترین اشکال و پدیده­های کارستی کاذب در این منطقه شامل تافونی، گناما، کارن­های دروغین، غارهای موجود در دامنه­ها، حفرات مرتبط با بلوک­های باقیمانده و اشکال فرسایشی موجود در امتداد درزه و شکستگی­های توده­های سنگی هستند.

نوع مطالعه: مطالعه موردی | موضوع مقاله: زمین شناسی مهندسی
پذیرش: 1395/3/19 | انتشار: 1395/3/19