جلد 8، شماره 4 - ( 10-1393 )                   جلد 8 شماره 4 صفحات 2486-2463 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghobadi M H, Ghorbani A, Mohseni H, Uromeiea A. study of engineering geological properties of the Ilam - Sarvak formations in Khorramabad city. Journal of Engineering Geology 2015; 8 (4) :2463-2486
قبادی محمدحسین، قربانی صابر اعظم، محسنی حسن، ارومیه ای علی. مطالعه خصوصیات زمین شناسی مهندسی سنگ آهک سازندهای ایلام – سروک در شهرستان خرم آباد. نشریه زمین شناسی مهندسی. 1393; 8 (4) :2463-2486

1- دانشگاه همدان ، amirghobadi@yahoo.con
2- دانشگاه آزاد علوم و تحقیقات
3- دانشگاه بوعلی سینا همدان
4- دانشگاه تربیت مدرس
شناخت خصوصیات زمین‌شناسی مهندسی سازندهای کربناته ایران به‌منظور تهیه یک بانک اطلاعاتی ضروری است. در این پژوهش ضمن انجام بررسی‌های صحرایی، مطالعات آزمایشگاهی به‌منظور تعیین خصوصیات سنگ شناسی، ویژگی‌های فیزیکی و مکانیکی بر روی پنج تیپ از سنگ آهک‌های سازندهای ایلام-سروک صورت گرفته است. با توجه به داده‌های به‌دست آمده ارتباط بین خصوصیات سنگ شناسی با خصوصیات فیزیکی و مکانیکی بررسی شده است. جهت بررسی ارتباط ویژگی‌های فیزیکی و مکانیکی از نرم‌افزار IBM SPSS Statistics (version 19.0) استفاده شد. روابط به‌دست آمده ضرایب همبستگی مناسبی دارند. با توجه به مطالعات مقاطع نازک سنگ عمده نمونه‌ها بر اساس رده‌بندی فولک، بایو‌میکرایت‌ هستند. خمیره آهکی تیره حاوی ماده آلی و احتمالاً کانی‌های رسی است. محیط تشکیل اکثر سنگ‌های آهکی مورد مطالعه عمیق بوده است. سنگ آهک‌های ایلام – سروک سخت‌شدگی زیاد و تخلخل پایین دارند و دارای دانسیته متوسط تا زیاد می‌باشند. سنگ‌های مذکور از دیدگاه دوام‌پذیری در رده خیلی مقاوم قرار می‌گیرند. مقاومت تراکمی تک‌محوری آنها متوسط تا زیاد می‌باشد. از لحاظ تراوایی سنگ‌هایی نفوذ‌ناپذیر هستند. با توجه به رده‌بندی مهندسی سنگ بکر سنگ آهک‌های ایلام – سروک در رده CM و CL قرار می‌گیرند. مطابق با آزمایش انحلال‌پذیری سنگ آهک، متوسط ثابت سرعت انحلال سنگ آهک‌ها برابر با 6- 10 × 39/1 متر بر ثانیه محاسبه شده است.
نوع مطالعه: مطالعه موردی | موضوع مقاله: زمین شناسی مهندسی