۹ نتیجه برای شیب
جلد ۱، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده
به منظور تحلیل پایداری فضاهای زیرزمینی و یا سطوح شیبدار سنگی، داشتن پارامترهای مقاومتی توده سنگ لازم و ضروری است. برای تعیین این پارامترها از معیارهای موجود، مانند معیار شکست هوک ـ براون و یا موهرـ کولمب و غیره استفاده میشود. در این مقاله برنامه رایانهای(که توسط نگارندگان نوشته شده و به افتخار آقایان هوک و براون نامگذاری شده)، معرفی گردیده است که به کمک آن میتوان با داشتن عمق فضای زیرزمینی یا سطح گسیختگی شیروانی سنگی، وزن واحد حجم توده سنگ، GSI (شاخص مقاومت زمین شناختی)، ci (مقاومت تراکمی تک محوری سنگ بکر) و mi (پارامتر معیار هوک – براون برای سنگ بکر)، کلیه پارامترهای مورد نیاز طراحی(۱۲ مورد) در توده سنگ را با سرعت و دقت بالا محاسبه نمود و مورد استفاده قرار داد.
علی قنبری، محسن صابرماهانی، یاسر افشاری پور،
جلد ۴، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۸۹ )
چکیده
در این تحقیق با استفاده از مبانی تعادل حدی و بر اساس روش قطعات افقی راهکاری تحلیلی برای محاسبه روند تغییر مکان شیبها در حین زلزله و تخمین مقدار ماندگار آن ارائه شده است. در این راستا بر اساس روش پیشنهادی برای چند شیب نمونه پایداری لرزهای، شتاب مسبب تسلیم و تغییرمکان ماندگار محاسبه شده و با نتایج سایر محققین مقایسه شده است. نتایج این تحلیلها نشان میدهد که بهطورکلی روش قطعات افقی توانایی برآورد تغییر مکان لرزهای شیبها را دارد. علاوه بر این فرمولاسیون پیشنهادی نسبت به روابط محققین قبلی از این امتیاز برخوردار است که علاوه بر برآورد مناسب تغییر مکان ماندگار زاویه گوه گسیختگی را نیز محاسبه نموده و وضعیت پایداری طبیعی شیب را نیز ارزیابی میکند.
علی عطارزاده، علی قنبری، امیر حمیدی،
جلد ۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده
هدف از این مقاله ارائۀ رابطهای جدید برای محاسبۀ ضریب ظرفیت باربری پیهای مستطیلی واقع بر نزدیکی شیب برای شرایط این تحقیق است. در این راستا در قالب بررسی آزمایشگاهی مدلی از شیبی ماسهای درون جعبۀ فولادی ساخته شده و پی مستطیلی روی آن قرار گرفته است. پس از بارگذاری با دستگاه سهمحوری، مقدار بار اعمال شده و تغییر مکان پی ثبت شده و منحنی تنش- نشست رسم شده است. بر این اساس ظرفیت باربری نهایی پی تعیین شده است. ماسه استفاده شده در این تحقیق ماسه بابلسر است و در تمام آزمایشها دانسیتۀ نسبی ۵۰% است. بر اساس نتایج حاصل، تأثیر فاصلۀ پی تا لبه شیب و نیز زاویۀ شیب بر ظرفیت باربری نهایی پی بررسی شده و در بارۀ روند تغییرات آن با پارامترهای مختلف بحث شده است. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که با افزایش فاصلهۀ لبه پی از شیب٬ ظرفیت باربری بهصورت خطی افزایش مییابد. همچنین با افزایش زاویۀ شیب٬ ظرفیت باربری بهصورت خطی کاهش پیدا کرده است. در نهایت رابطهای جدید برای برآورد ضریب ظرفیت باربری پیهای سطحی در مجاورت شیب برای ماسه با تراکم ۵۰% و شرایط این تحقیق ارائه شده است.
اعظم مسعودی، محمدرضا مجدزاده طباطبایی، علی نورزاد،
جلد ۱۰، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده
جریان زیرسطحی بهعنوان بخش چشمگیری از جریان آبراهه و عامل مهمی در بار رسوبی رودخانهها است. هدف این تحقیق بررسی فرسایش نشتی کنارۀ رودخانهها در لایۀ ماسهای با دانهبندی متفاوت در کنارۀ رودخانه است. در این تحقیق به مطالعه و بررسی آزمایشگاهی تأثیر اندازۀ ذرات خاک و همچنین شیب کنارۀ رودخانه بر فرسایش نشتی پرداخته شده است. بدینمنظور تعدادی آزمایش در یک لایسیمتر برای چهار شیبهای مختلف و دانهبندیهای مختلف انجام شد. نتایج نشان داد که عدد رینولدز محیط متخلخل نقش اساسی در عمق حفره آبشستگی لایۀ غیرچسبنده دارد. همچنین مشاهده شد که زمان شروع به حرکت ذرات با افزایش قطر مشخصه آنها کاهش پیدا میکند.
عمید عرفانی، علی قنبری، علی معصومی،
جلد ۱۰، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۵ )
چکیده
زلزلههای گذشته نشان دادهاند که بینظمیهای توپوگرافی تأثیرات چشمگیری بر پاسخ لرزهای ساختگاه داشته و با بزرگنمایی پاسخها سبب آسیبهای شدیدی بر سازهها شده است. تحقیقات صورت گرفته بر رفتار لرزهای توپوگرافی شیب نشان داده است که پاسخ دینامیکی سطح آزاد و سیستم خاک- سازه بهشدت تحت تأثیر شکل توپوگرافی و ویژگیهای خاک ساختگاه است. همچنین زاویه و ارتفاع شیب، فرکانس تحریک ورودی، رفتار غیرخطی خاک و عمق سنگ بستر از دیگر پارامترهای مؤثر بر پاسخ کل سیستم است علاوه بر این پژوهشها نشان دادهاند که حضور سازه در مجاورت شیب بر تغییر الگوی رفتار لرزهای این توپوگرافی بسیار مؤثر بوده است اما این بررسیها بسیار محدود است از این رو، در این تحقیق به بررسی تأثیر حضور سازه در تغییر الگوی رفتار لرزهای توپوگرافی شیب میپردازیم. پارامترهای بررسی شده در این مقاله برای بررسی اندرکنش توپوگرافی- خاک-سازه، زاویۀ شیب و فرکانستحریک وروردی است که نتایج نشان میدهند در حالت حضور سازه در مجاورت شیب بهطورکلی در محل سازه شاهد افزایش پاسخ نسبت به میدان آزاد هستیم که بهطور میانگین، مقدار شتاب افقی در محل سازه تقریباً ۳/۱ برابر شتاب در میدان آزاد است و همچنین نتایج نشان میدهد که حضور سازه در مجاورت شیب موجب انتقال حداکثر پاسخ به فاصلهای دورتر از محل سازه میشود که بهطور میانگین مقدار شتاب افقی در این نقطه نیز تقریباً ۶/۱ برابر شتاب در میدان آزاد است. لازم به ذکر است که نتایج ارائه شده در این مقاله برای یک نوع خاک با سختی متوسط که بر اساس آیینامه ۲۸۰۰ در ردۀ تیپ III قرار میگیرد ارائه شده است.
آقای جعفر محمدی تکانتپه، دکتر غلامرضا نوری، دکتر علی قنبری،
جلد ۱۱، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده
عوامل مختلفی در بحث اندرکنش خاک و سازه باید در نظر گرفته شود؛ که از جمله آنها میتوان خواص مصالح لایههای زیرسطحی، توپوگرافی و هندسه ساختگاه و خصوصیات حرکت ورودی را نام برد. مطالعات نشان میدهد که امواج لرزهای در برخورد با نامنظمیهای توپوگرافی دچار شکست شده و باعث ایجاد حرکات لرزهای شدیدتری نسبت به حالت بدون شیب در سطح زمین میشوند. دراین مقاله تاثیر اثرات توپوگرافی بر روی جابهجایی نسبی طبقات سه سازه با سیستم قاب خمشی فولادی بررسی شده است. برای این منظور ۶ مدل ترکیبی از خاک- سازه و توپوگرافی در نظر گرفته شده است. ۳ سازه ۶، ۹ و ۱۲ طبقه در دو فاصله نزدیک و دور از شیب ۲۰ درجه قرار داده شده و ۱۰ رکورد زمینلرزه ثبت شده بر روی سنگ بستر به مدلها اعمال گردید. جابهجایی نسبی طبقات به عنوان معیار بررسی تاثیر توپوگرافی در نظر گرفته شده است. نتایج نشان داد توپوگرافی سبب افزایش جابجایی نسبی طبقات می شود اما این افزایش در سازه ها و طبقات مختلف، متفاوت می باشد. درصد افزایش جابهجایی نسبی ناشی از تاثیرات شیب با افزایش تعداد طبقات کاهش مییابد. به گونهای که در سازه ۶ طبقه تا ۲۵ درصد، سازه ۹ طبقه تا ۱۵ درصد و سازه ۱۲ طبقه تا ۶ درصد رشد، در میانگین مقادیر جابه جایی نسبی طبقات ملاحظه شد. همچنین در سازههای ۹ و ۱۲ طبقه در برخی از طبقات کاهش جابهجایی نسبی طبقه مشاهده شد.
مهندس محمد مهدی امین پور، دکتر محمد ملکی،
جلد ۱۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۹ )
چکیده
در این مقاله، ظرفیت باربری پی نواری مستقر در شیبهایی با خاک دانهای، بهروش مرز بالای تحلیل حدی اجزاء محدود بررسی شده است. این روش تحلیلی، امکان استفاده از مزیتهای هر دو روش تحلیل حدی و اجزاء محدود را فراهم میآورد. تأثیر شیبهای مختلف بالادست و پاییندست، عمقهای مختلف گود بالادست و پاییندست، زوایای مختلف اصطکاک خاک و همچنین تأثیر انواع مشبندی بر ظرفیت باربری ارزیابی شده است. ظرفیت باربری پی با در نظرگیری لغزش بین دو المان و تحت بهینهسازی خطی حاصل شده است. مطابق نتایج حاصل، تغییرات پاییندست پی تأثیر بهسزایی و تغییرات بالادست پی تأثیر اندکی بر ظرفیت باربری دارد. نتایج روش ارائه شده در این تحقیق، حد بالایی از روشهای تعادل حدی و اجزاء محدود جابهجایی است. با این وجود در تحقیق حاضر، روش تحلیل حدی قطعات صلب حد بالایی از روش ارائه شده است. روش خطوط مشخصه، با توجه به زاویه شیب در برخی موارد ظرفیت باربری بیشتری و در برخی موارد مقدار کمتری را نشان میدهد.
دکتر علی قنبری، فاطمه میردار،
جلد ۱۸، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۳ )
چکیده
بررسی چگونگی پاسخ لرزه ای سطح زمین و تأثیر آن بر سازه ها به دلیل اثرات توپوگرافی و اندرکنش خاک-سازه (TSSI) بسیار حائز اهمیت می باشد. حال اگر ساختگاه دارای توپوگرافی شیب باشد، اهمیت بررسی این موضوع را دو چندان می کند و اثر شیب ساختگاه در اندرکنش خاک و سازه باید در نظر گرفته شود. در این تحقیق با استفاده از رکورد زلزله Loma Prieta (۱۹۸۹)پاسخ لرزه ای یک ساختمان بتنی ۵ طبقه در فاصله ۵ متری از تاج شیب برای چهار زاویه ی ۱۵، ۳۰، ۴۵ و صفر درجه (SSI) با استفاده از تحلیل عددی ۳D مورد بررسی قرار گرفته است. مدلسازی با استفاده از نرم افزار MIDAS GTS NX برای سیستم TSSI و SSI انجام گرفته است. در این تحقیق از مدل رفتاری الاستیک و HSS به ترتیب برای ساختمان و خاک استفاده شده است. پاسخ لرزه ای ساختمان ها به صورت مقایسه حداکثر تغییرشکل جانبی ساختمان، نیروی برش پایه، دریفت طبقات و شتاب افقی طبقات در تحلیل های TSSI و SSI مورد بررسی قرار گرفته است. با افزایش زاویه شیب از صفر درجه (SSI) به ۱۵،۳۰و ۴۵ درجه TSSI)) تغییر مکان جانبی طبقات، به طور میانگین ۴۴% افزایش یافته است این مقدار افزایش برای حداکثر شتاب افقی به طور میانگین ۲۱% می باشد. همچنین با افزایش زاویه شیب از صفر درجه (SSI) به ۱۵،۳۰و ۴۵ درجه TSSI)) به طور میانگین نسبت دریفت طبقات و حداکثر برش پایه طبقات به ترتیب ۱۴% و ۲۱% افزایش یافته است.
Dr Ali Ghanbari، Mr Mohammadreza Harirsaz، Dr Gholamhosien Tavakoli Mehrjardi،
جلد ۱۹، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۳ )
چکیده
قرارگیری شالوده بر روی زمینهای فاقد ظرفیت باربری همواره یکی از مشکلاتی بوده است که مهندسین ژئوتکنیک با آن مواجه بودهاند. این موضوع بهخصوص زمانی بیشتر موردتوجه قرار میگیرد که به دلایل مختلف مانند کمبود فضا شالوده در نزدیکی شیب واقع شده باشد. تحقیقات گذشته استفاده موفقیتآمیز ژئوسینتتیکها مانند ژئوتکستایل و ژئوگرید را در چنین شرایطی تصدیق میکند. در سالهای اخیر ژئوسل به دلیل عملکرد ویژه و تأثیر زیادی که در افزایش ظرفیت باربری خاک دارد موردتوجه قرارگرفته است. در این مطالعه اثر مشخصاتی مانند طول لایه ژئوسل، تعداد و همچنین موقعیت قرارگیری آنها بر ظرفیت باربری شالوده نواری واقع بر مصالح دانهای که در مجاورت شیب قرارگرفته باشد بررسیشده است. نتایج این مطالعه نشان میدهد در حالتی که از یک لایه ژئوسل برای تسلیح استفاده شود عمق بهینه قرارگیری این لایه برابر با ۱/۰ عرض شالوده نواری است. همچنین افزایش طول مسلح کننده تا میزان ۳ برابر عرض میتواند ظرفیت باربری را افزایش دهد و افزایش طول مسلح کننده بیش از این مقدار تأثیر مثبت بیشتری در ظرفیت باربری ندارد و ممکن است باعث کاهش آن نیز بشود. همچنین استفاده از دو لایه ژئوسل میتواند باعث افزایش ظرفیت تا میزان ۱۲۶ درصد نسبت به حالت غیرمسلح گردد. لازم به ذکر است که شرط این موضوع قرارگیری ژئوسل در فاصله مناسب نسبت به لایه اول است که در این مطالعه برابر با ۲/۰ عرض شالوده نواری پیشنهاد شده است.