۳ نتیجه برای منصوری
حدیثه منصوری، رسول اجل لوئیان، علیرضا ندیمی،
جلد ۱۳، شماره ۳ - ( جلد ۱۳، شماره ۳ ۱۳۹۸ )
چکیده
سنگ نمک در مقایسه با سنگهای سیلیکاته رفتار شکلپذیر زیادی را حتی در شرایط پایینی از دما و فشار نشان میدهد. بنابراین بررسی ریزساختارهای سنگ نمک در درک مکانیزمهای دگرشکلی که تغییرشکل سنگها را کنترل میکنند کمک کننده است. در این پژوهش ریزساختارهای موجود در سنگنمک طبیعی متعلق به گنبدنمکی دهکویه با استفاده از روش پراش الکترونهای برگشتی (EBSD) بهمنظور یافتن علت پدیدۀ لهیدگی در مقیاس میکروسکوپی بررسی شد. بررسی ریزساختاری نشان داد که جریان شکلپذیر نمک نتیجۀ عملکرد خزش نابهجایی و تبلور مجدد است. برخی از دانهها تغییرشکل درون بلوری مهمی را نشان دادند. تحلیل دگرشکلی دانههای تغییر شکل یافته نشان داد که تغییر شکل درون دانهای نتیجه لغزش بر روی سیستم لغزشی <۱۱۰> (۱۱۰) و <۱۱۰> (۱۱۱) است. لغزش روی چنین سطوحی میتواند در همگرایی دیوارۀ تونل نیز مؤثر باشد. ریزساختارهای مشاهده شده در این پژوهش با ریزساختارهای ارائه شده برای نمونههای شیستی در منطقۀ هیمالیا قابل قیاس است. از اینرو، این پژوهش پیشنهاد میکند که وقتی سنگهای اطراف تونل دربردارندۀ برخی از ریزساختارهای خاص باشند لهیدگی بوقوع میپیوندد. بهنظر میرسد نوع سنگ و تاریخچۀ تکتونیکی مهمترین عوامل در وقوع این پدیده هستند.
خانم زهرا حسین زاده، دکتر ابراهیم اصغری کلجاهی، دکتر حدیثه منصوری،
جلد ۱۵، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۰ )
چکیده
خاک منطقه آزاد اروند خرمشهر ریزدانه چسبنده است و نمیتوان در خاکریزیها از آن استفاده کرد. از طرفی مصالح مناسب برای این منظور (خاک درشت دانه) در فواصل دورتری قرار دارد که استفاده از آن مستلزم صرف هزینۀ هنگفتی است. در این راستا سعی بر بهسازی خاک منطقه با آهک و سرباره کوره فولادسازی است. در این تحقیق، بهسازی خاک ریزدانه این منطقه با افزودن آهک و سرباره بررسی شده است. بدینمنظور بعد از نمونهبرداری از خاک و انجام آزمایشهای شناسایی و تراکم، مقادیر متفاوتی از سرباره (۱۰ و ۲۰ و ۳۰ درصد وزنی خاک) و آهک (۲ و ۴ و ۶ درصد وزنی خاک خشک) به خاک افزوده شده و بعد از عمل آوری به مدت ۲۸ روز، با انجام آزمایشهای تعیین حدود اتربرگ، تراکم، مقاومت فشاری تکمحوری و CBR اشباع و غیراشباع، تأثیر این مواد در بهبود خواص فیزیکی و مکانیکی خاک بررسی شده است. طبقه بندی خاک محل بر اساس طبقهبندی یونیفاید، CL است و شاخص خمیری آن حدود ۲۵ درصد و مقدار یون سولفات آن بیش از ۵/۰ درصد است. نتایج آزمایشها نشان میدهد که با افزودن سرباره و آهک در مقادیر مختلف به خاک منطقه، خواص فیزیکی و مکانیکی خاک بهطور چشمگیری بهبود مییابد، بهطوریکه شاخص خمیری خاک کاهش یافته و مقاومت فشاری و مقدار CBR افزایش مییابد. همچنین در آزمایش تراکم وزن مخصوص خاک افزایش و درصد رطوبت بهینه کاهش مییابد. نتایج نشان میدهد که تأثیر آهک بر خاک رس نسبت به سرباره زیادتر است و سرباره در مقادیر کمتر از ۳۵ درصد تأثیر چشمگیری در مقاومت فشاری خاک ندارد. اگرچه در نتایج آزمایشهای CBR غیراشباع در مقادیر سرباره بیش از ۲۰ درصد، افرایش چشمگیری در باربری دیده میشود. براساس پژوهشهای قبلی، بهدلیل وجود یون سولفات نسبتاً زیاد در خاک، استفاده از آهک به تنهایی مناسب نبوده و سرباره میتواند علاوه بر بهبود فیزیکی شرایط خاک، بهصورت شیمیایی از تشکیل کانیهای حجیم در اثر واکنش آهک با سولفات خاک (مثل کانی اترینگیت) جلوگیری کند.
محمد علیزاده منصوری، روزبه دبیری،
جلد ۱۶، شماره ۱ - ( ویژه مقاله های انگلیسی ۱۴۰۱ )
چکیده
در مطالعه حاضر سعی شده است پتانسیل روانگرایی در لایه های خاکی در محدوده شهر تبریز بر اساس آنالیز حساسیت، قابلیت اطمینان ارزیابی گردد. بدین منظور از میان ۲۶۰ حلقه گمانه جمع آوری شده، تعداد ۶۴ حلقه گمانه که دارای خطر وقوع روانگرایی بوده اند انتخاب شدند. سپس نقشه پهنه بندی خطر لرزه ای در محدوده مورد مطالعه با توجه به گسل شمال تبریز با استفاده از روش گسل محدود و با در نظر گرفتن اثرگذاری لایه های خاکی بر حداکثر شتاب سطحی(PGA) تهیه شده است. در ادامه، نقشه پهنه بندی خطر وقوع روانگرایی در محدوده مورد مطالعه با کاربرد شاخص خطر آماده گردید. در انتها، با کاربرد روشهای تحلیل حساسیت و قابلیت اطمینان مونت کارلو، میزان تغییرات ضریب اطمینان در برابر خطر وقوع روانگرایی لایه های خاکی مشخص شده و رابطه ای جهت تعیین این تغییرات ارائه شده است.