۳ نتیجه برای نوع مطالعه: سایر
جلد ۱، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۸۲ )
چکیده
تعدادی از ورتی سولهای۱ استان فارس واقع درمحدوده جغرافیایی۵۴ درجه تا ۵۴ درجه و۲۶ دقیقه شرقی و ۲۷ درجه و ۴۹ دقیقه تا ۲۹ درجه و ۱۴ دقیقه شمالی از نظرکانیشناسی و تعیین برخی شاخصهای فیزیکی مورد بررسی قرار گرفتند. این خاکها دارای تمامی مشخصات رده ورتیسول از قبیل درصد رس، وجود اسلیکنساید۲ و ساختمان گوهای تا عمق۱۰۰ سانتیمتری و درز و شکافهای عریض و عمیقیهستند که در طول سال بازو بسته میشوند. علاوه براین، انقباض و انبساط کافی بروزمیدهند (۰۷/۰COLE >). ولی بر خلاف تصور عمومی که کانیهای رسی غالب، دراین خاکها را کانیهای گروه اسمکتایت۳ در نظر میگیرند، در خاکهای بررسی شده این موضوع صادق نیست. با توجه به مقادیر زیاد رس و پایین بودن CEC رس (۴۶/۲۵ تا ۵۶/۴۴ سانتیمول بار برکیلوگرم) و مطالعات XRD وSEM انجام شده ، وجود مقادیر قابل توجه کانیهای ورمیکولایت۴ و اسمکتایت غیر محتمل است و کانیهای عمده آنها شامل کلرایت۵ (با درجه تبلور خوب تا اندک) و پالی گورسکایت۶ و ایلایت۷ و مقادیر مختصری کائولینایت۸ و کانیهای قابل انبساط است. تعیین حدود آتربرگ (حدسیلان و حد خمیری) در این خاکها ومقایسه آن با اعداد به دست آمده برای انواع رسها نیز مؤید عدم غالبیت مونتموریلونایت۹ است و وجود مقادیر قابل توجه کلرایت در این خاکها را تأیید میکند.
بهمن بقاء دشتکی، ماشاءا... خامه چیان، سید محمدحسن نظری،
جلد ۴، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۸۹ )
چکیده
مخزن سد گتوند با طولی بیش از نود کیلومتر توسط سازند های گچساران، میشان، آغاجاری و بختیاری احاطه شده است. مسئله مهم در مخزن سد حضور سازند گچساران می باشد که حاوی حجم قابل ملاحظه ای از نمک است و به فاصله چهار کیلومتر، در بالادست سد قرار دارد. شور شدن آب سد در نتیجه انحلال نمک در آب مخزن می تواند عوارض جدی زیست محیطی به همراه داشته باشد. علاوه بر انحلال مستقیم نمک در تماس با آب مخزن، ناپایداری دامنه¬ای نیز می تواند بر این فرایند تاثیرگذار باشد. لغزش های احتمالی در دامنه های حاوی نمک، حجم قابل ملاحظه ای از نمک را در مدت زمان کوتاهی در تماس با آب مخزن قرار خواهد داد. در این تحقیق به منظور بررسی فرایند زمین لغزش در محدوده مخزن، و همچنین تاثیر انحلال لایه های نمکی بر لغزش، ویژگی¬های مهندسی مصالح غالب سازنده توده¬های سنگی با استفاده از آزمایش های مکانیک سنگ تعیین شد. سپس نتایج حاصل از آزمایش های انجام شده بر روی نمونه های سنگ بکر و روش GSI جهت برآورد پارامترهای مهندسی توده سنگ مورد استفاده قرار گرفت. از طرف دیگرجهت تعیین تاثیر انحلال لایه های نمکی بر لغزش، نمونه¬هایی از نمک به آزمایشگاه منتقل و با استفاده از روش سیرکولاسیون میزان انحلال پذیری آن در شرایط مختلف مورد بررسی قرار گرفت، و نتایج به شرایط مخزن تعمیم داده شد. در نهایت شرایط پایداری دامنه با توجه به ترازهای مختلف آبگیری مخزن، و همچنین تاثیر انحلال لایه های نمکی، با مدل سازی حالات مختلف در نرم¬افزار SLIDE مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از این تحلیل¬ها نشان می¬دهد که لغزش¬ها در محدوده مخزن بیشتر کم عمق هستند و تحت تاثیر انحلال لایه نمکی ایجاد می شوند.
سلمه افشار، محمد غفوری، غلامرضا لشکری پور، مهران آرین، محمد موسوی مداح،
جلد ۶، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۱ )
چکیده
با توجه به توسعۀ روزافزون سازههای زیرزمینی و هزینههای فراوان ساخت این سازهها و نیز اهمیت آنها در شبکه حمل و نقل بینشهری و داخل شهری لازم است که پایداری آنها بررسی شود. در این تحقیق پایداری تونلهای مسیر خط ۲ قطار شهری مشهد بهطول حدود ۱۷ کیلومتر بررسی شده است. در ابتدا منشأ رسوبهای دشت مشهد، و سپس با توجه بهجنس رسوبها در مسیر پژوهش، خصوصیات ژئوتکنیکی آنها بررسی شده است. بررسی رسوبهای مسیر نشان میدهد که خاک مسیر در ردۀ خاکهای متورم شونده قرار نمیگیرند. همچنین پروفیلهای تهیه شده تغییرات SPT نسبت به عمق در محیط نرمافزار روک ورک۱ ۲۰۰۶ حاکی از این است که خاک بسیار نرم و سست در مسیر وجود ندارد. نتایج آزمایشهای دانهبندی و XRD بیانگر این است که خاک غالب مسیر رس و با کانی غالب نوع ایلیت و کائولینیت است. در ادامه و با توجه به اینکه بیشتر مسیر از خاکهای ریزدانه تشکیل شده است نشست زمین با استفاده از نرمافزار پلاکسیس۲ ورژن ۸ بررسی شده است. سپس با توجه به مدلسازی عددی و متغیر قرار دادن عمق تونل در هر پروفیل عمقی بهینه از لحاظ خصوصیات ژئوتکنیک برای استقرار تونل در لایههای خاک با خصوصیات ژئوتکنیکی مناسبت مشخص شده است.