جلد 17، شماره 2 - ( تابستان 1402 )                   جلد 17 شماره 2 صفحات 186-169 | برگشت به فهرست نسخه ها

khalooei F, elmizadeh H. Monitoring the Subsidence of Kazerun Plain Using SENTINEL Images and Radar Interferometric Technique (DInSAR). Journal of Engineering Geology 2023; 17 (2) :169-186
خالویی فاطمه، علمیزاده هیوا. پایش فرونشست دشت کازرون با استفاده از تصاویر SENTINEL و تکنیک تداخل‌سنجی راداری (DInSAR). نشریه زمین شناسی مهندسی. 1402; 17 (2) :169-186

1- دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر
2- دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر ، elmizadeh@kmsu.ac.ir
دینامیک و تحول­‌پذیری چاله­‌های داخلی هر چند پدیده‌­ی شناخته شده‌­ای است، اما فرکانس و شدت این تغییر و تحول در زمان، الگوهای متفاوتی را معرفی می‌­کند. طی سال‌­های اخیر فرونشست زمین به دلایل مختلف از جمله رشد بی‌­رویه جمعیت، برداشت بیش از حد از منابع آب زیرزمینی به همراه عوامل دیگر سبب بروز مشکلات و معضلات فراوان به زمین­‌های کشاورزی، ساختمان‌­های مسکونی، جاده‌­ها، خطوط انتقال نیرو و ... شده است. در این پژوهش با هدف بررسی و پایش فرونشست دشت کازرون با استفاده از فن تداخل­‌سنجی راداری از داده‌­های سنتینل در بازه­‌ی زمانی سال 2015 و 2021 پرداخته شده است. در این راستا با مقایسه فازهای دو تصویر راداری دشت کازرون در محیط نرم‌افزار SNAP­، تغییرات سطح زمین بررسی شده است. نتایج پژوهش با توجه به مجموعه شواهد موجود نشان می‌­دهد، عامل اصلی فرونشست دشت کازرون برداشت بی­رویه آب از سفره­های زیرزمینی می‌­باشد. به‌ ­طوری­‌ که بیشترین میزان فرونشست در جهت جنوب محدوده‌­ی مورد مطالعه (اطراف مقبره شیخ محمد) با مقدار 90-80 میلی­متر در سال و نرخ بیشینه 9 سانتی­متر در سال در دشت کازرون ملاحظه می­‌گردد. بنابراین استفاده از تصاویر راداری سنتینل برای بررسی جا به‌ ­جایی‌­های سطح زمین بسیار مناسب می­‌باشد.
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: زمین شناسی مهندسی
دریافت: 1402/4/16 | پذیرش: 1402/5/15 | انتشار: 1402/6/27