جلد 15، شماره 2 - ( 6-1400 )                   جلد 15 شماره 2 صفحات 282-253 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zare Junaghani N, Mehrnehad H, Khabiri M M, Srfraz S. Estimating Dispersibility Potential of Soil and its Stabilization by Nano Cellulose. Journal of Engineering Geology 2021; 15 (2) :253-282
زارع جونقانی نسرین، مهرنهاد حمید، خبیری محمد مهدی، سرفراز سارا. تخمین پتانسیل واگرایی خاک و تثبیت آن با استفاده از نانو سلولز. نشریه زمین شناسی مهندسی. 1400; 15 (2) :253-282

1- دانشگاه یزد، دانشکدۀ مهندسی عمران
2- دانشگاه یزد، دانشکدۀ مهندسی عمران ، Hmehrnahad@yazd.ac.ir
وجود املاح سدیم در بعضی از خاک‌های ریزدانه رسی باعث ایجاد پدیدۀ واگرایی در این خاک‌ها می‌شود. عدم شناسایی دقیق رس‌های واگرا خسارات و خرابی‌هایی را به‌دنبال دارد زیرا ذرات خاک‌های رسی واگرا تحت شرایط خاصی متفرق شده و به‌سرعت شسته می‌شوند. در این پژوهش به بررسی میزان واگرایی خاک‌های رخنمون یافته در جنوب شرق یزد پرداختیم و در نهایت اصلاح پتانسیل واگرایی خاک با استفاده از نانو سلولز بررسی ‌شد. پس از انجام یک‌سری آزمایش‌های فیزیکی، شیمیایی و مکانیکی، مشخصات خاک‌های بررسی شده تعیین شد و درجۀ واگرایی خاک‌ها با انجام آزمایش‌های شیمیایی، پین‌هول،کرامب و هیدرومتری مضاعف مشخص شد. هم‌چنین با استفاده از سیستم طبقه‌بندی، واگرایی خاک­ها بررسی ‌شد. نهایتاً تثبیت واگرایی خاک با تهیه نمونه‌های ترکیب شده با 5/0، 1 و 5/1 درصد نانو سلولز انجام شد. نتایج نشان داد که خاک‌های بررسی شده در گمانه A دارای واگرایی متوسط و در گمانه B واگرایی شدید تا کمی واگرا است. بنابراین می­توان نتیجه گرفت هر چه به‌سمت مرکز دشت نزدیک‌تر شویم واگرایی بیش‌تر می­شود. هم‌چنین نتایج آزمایش‌های تثبیت واگرایی خاک نشان داد رطوبت بهینه و وزن مخصوص خشک حداکثر به‌ترتیب افزایش و کاهش می‌یابد. افزایش مقاومت تک‌محوری و عدد CBR نمونه‌ها نشان می‌دهد افزایش نانو سلولز تأثیر مثبت بر نمونه‌های اصلاح شده دارد و موجب اصلاح واگرایی خاک این منطقه می‌شود.
نوع مطالعه: مطالعه موردی | موضوع مقاله: ژئوتکنیک (مکانیک خاک و سنگ)
دریافت: 1399/6/30 | پذیرش: 1399/10/16 | انتشار: 1400/6/10