جلد 14، شماره 3 - ( پاییز1399 1399 )                   جلد 14 شماره 3 صفحات 522-487 | برگشت به فهرست نسخه ها

Fattahi H, Afshari Y. Optimum Bit Selection Using Data Mining Algorithms-A Case Study. Journal of Engineering Geology 2020; 14 (3) :487-522
فتاحی هادی، افشاری یونس. انتخاب متۀ حفاری بهینه با استفاده از الگوریتم‌های داده‌کاوی-مطالعۀ موردی. نشریه زمین شناسی مهندسی. 1399; 14 (3) :487-522

1- دانشگاه صنعتی اراک، دانشکدۀ مهندسی علوم زمین، گروه مهندسی معدن ، h.fattahi@arakut.ac.ir
2- دانشگاه صنعتی اراک، دانشکدۀ مهندسی علوم زمین، گروه مهندسی معدن
انتخاب بهترین مته در شرایط پیچیده حفاری متناظر بـا آن، یکی از مهم‌ترین موضوعاتی است که در حوزۀ حفاری وجود دارد. زیرا با وجود این‌که قیمت مته 2 تا 3 درصد هزینه‌های تکمیل یک چاه را در بر می‌گیرد، اما بر 75 درصد هزینه‌های کلـی حفـاری به‌طور غیرمستقیم تأثیرگذار است. در این تحقیق به مدل‌سازی انتخاب مته حفاری بهینه با استفاده از چاه ‌نمودارهای (لاگ) مختلف 7 چاه نفتی موجود در منطقه‌ای در ترکیه پرداخته شد. برای مدل‌سازی از روش‌های داده‌کاوی شامل درخت تصمیم، قوانین انجمنی، احتمال بیز، مبتنی بر تشابه و سیستم استنتاجی نروفازی تطبیقی استفاده شد. بدین‌ترتیب که از داده‌های شش چاه به‌عنوان آموزش مدل‌ها و داده‌های یک چاه دیگر به‌عنوان داده‌های آزمون برای ارزیابی صحت و دقت مدل‌ها استفاده شد. در نهایت نتایج مدل‌های مختلف در کنار یک‌دیگر مقایسه و تحلیل شد. نتایج نشان داد مدل ایجاد شده به‌وسیلۀ سیستم استنتاجی نروفازی تطبیقی با اختلاف معنا‌داری از مدل‌های ایجاد شده به‌وسیلۀ سایر روش‌ها کاراتر و دقیق‌تر است. اما بدین معنی نیست که سایر روش‌ها کارا نیستند بلکه تحلیل نتایج نشان می‌دهد دیگر روش‌ها نیز می‌توانند مدلی هرچند در کیفیتی پایین‌تر از مدل سیستم استنتاجی نروفازی تطبیقی اما سودمند و قابل اعتماد ایجاد کنند.

دریافت: 1398/3/16 | پذیرش: 1398/6/25 | انتشار: 1399/9/10