جلد 12، شماره 4 - ( جلد 12 شمارۀ 4، زمستان 1397 1397 )                   جلد 12 شماره 4 صفحات 616-599 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dadashi E, Noorzad A, Shahriar K, Goshtasbi K. Reinforced Concrete Lining Suggestion based on Seepage Control of Pressure Tunnels using the Finite Element Model. Journal of Engineering Geology 2019; 12 (4) :599-616
داداشی احسان، نورزاد علی، شهریار کورش، گشتاسبی کامران. پیشنهاد پوشش بتنی مسلح بر اساس کنترل نشت آب از تونل‎های تحت فشار با بهره‎گیری از مدل المان محدود. نشریه زمین شناسی مهندسی. 1397; 12 (4) :599-616

1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات تهران
2- دانشگاه شهید بهشتی، دانشکدۀ مهندسی عمران، آب و محیط‌زیست ، a_noorzad@sbu.ac.ir
3- دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشکده مهندسی معدن و متالورژی
4- دانشگاه تربیت مدرس، گروه مهندسی معدن مکانیک سنگ
تونلهای تحت فشار با پوشش بتنی، منابعی از جریان نشت آب به تودهسنگ دربرگیرنده خود هستند، از این‌رو، طی فرآیند آبگیری مقاومت کمی در برابر فشار نشت آب خواهند داشت و با افزایش فشار آب داخلی تونل، فشار نشت آب به توده‎سنگ منتقل خواهد شد. در این شرایط به‎واسطۀ درزه، ترک، منافذ و همۀ المانهای توده‎سنگ از تمام جهات تحت تأثیر فشار نشت آب قرار می‎گیرند. این اندرکنش هیدرومکانیکی باعث تغییرات نفوذپذیری المانهای توده‎سنگ طی فرآیند آبگیری میشود. بنابراین، تغییرات صورت گرفته در تنش منجر به تغییراتی در ضریب نفوذپذیری و توزیع مجدد میدان نشت می‌شود. از این رو، در این تحقیق از روش المان محدود به‌کمک نرمافزارABAQUS  برای مدلسازی این اندرکنش استفاده شده است. در این راستا از دادههای تونل تحت فشار طرح سد و نیروگاه گتوند به‌عنوان مطالعۀ موردی بهره گرفته شده است. به‌منظور نزدیک‌کردن مدل به شرایط واقعی، تأثیر تغییرات نفوذپذیری پوشش بتنی و توده‌سنگ بر تغییر‌شکل‌ها و تنشهای ایجاد شده در محیط با استفاده از کد USDFLD به مدل اعمال شده است. نتایج مدل عددی نشان میدهد که به‌منظور کنترل نشت از تونلهای تحت فشار با پوشش بتنی، ضخامت پوشش و آرایش مناسب میل‌گردها در پوشش بتنی در ممانعت از نشت بیش از حد مجاز از تونل نقش به‌سزایی را ایفا میکنند.
دریافت: 1396/7/30 | پذیرش: 1396/12/9 | انتشار: 1397/11/21