جلد 9، شماره 4 - ( 10-1394 )                   جلد 9 شماره 4 صفحات 3206-3193 | برگشت به فهرست نسخه ها

ajorloo A, Yadolahi A, Zolfaghari A. Protection against gamma rays with heavy concrete application of lead slag-containing. Journal of Engineering Geology 2016; 9 (4) :3193-3206
URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-2018-fa.html
آجرلو علی محمد، یداللهی علی، ذوالفقاری احمد رضا. ﻣﺤﺎﻓﻈﺖ ﺩﺭ ﺑﺮﺍﺑﺮ پرتوهای گاما با کاربرد ﺑﺘﻦ سنگین حاوی سرباره سرب. نشریه زمین شناسی مهندسی. 1394; 9 (4) :3193-3206

URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-2018-fa.html

1- عضو هیات علمی/ دانشگاه شهید بهشتی -پردیس فنی مهندسی شهید عباسپور ، am_ajorloo@sbu.ac.ir
2- دانشجوی کارشناسی ارشد/دانشگاه شهید بهشتی
3- عضو هیات علمی و معاون اداری و مالی/دانشگاه شهید بهشتی
امروزه استفاده از بتن‌های سنگین به‌عنوان سپر محافظ در مقابل پرتوهای پرانرژی گاما بسیار متداول است. در تولید بتن‌های سنگین می‌توان از سرباره سرب به‌عنوان مصالح اولیه استفاده کرد. کاربرد سرباره سرب در تولید بلوک‌های بتنی موجب صرفه‌جویی در استفاده از منابع طبیعی و هم‌چنین کاهش مشکلات زیست‌محیطی ناشی از ذخیره‌سازی این ضایعات صنعتی می‏شود. در عین حال بتن تولیدی نیز به‌دلیل وجود عناصر فلزی سنگین با عدد اتمی بالا می‏تواند به‌عنوان یک حفاظ مؤثر در مقابل تابش پرتوهای گاما استفاده شود. تحقیق حاضر به‌بررسی امکان استفاده از سرباره سرب تولیدی در فرآیند بازیافت باتری‌های سربی به‌عنوان سنگ‌دانه در تولید بتن می‏پردازد. برای این منظور مقاومت مکانیکی و ضریب تضعیف پرتو گاما برای نمونه‌های سیمانی تهیه شده با جای‌گزینی 40 تا 60 درصد سرباره سرب به‌جای سنگ‌دانه طبیعی اندازه‌گیری ‏شده است. هم‌چنین تأثیر 1 تا 5 درصد پودر سرب در زمان گیرش نمونه های سیمانی اندازه‌گیری شد. نتایج آزمایش‌ها نشان می‌دهد که با افزایش میزان سرباره سرب، چگالی، مقاومت مکانیکی و ضریب تضعیف پرتو گاما برای نمونه‌های سیمانی افزایش قابل توجه پیدا می‌کند، ولی افزودن پودر سرب به خمیر سیمان زمان گیرش آن را شبیه سیمان‌های دیرگیر به تأخیر می‌‌اندازد. به‌طورکلی، ساخت بتن سرباره سرب مناسب با کم‌ترین ضخامت، هزینه ساخت حفاظ را کاهش داده و بیش‌ترین میزان تضعیف را فراهم می‏کند.
موضوع مقاله: زمین شناسی مهندسی